Itäiset Turhan TietäjätSANO MITÄ TIIJÄT

103.
a) Tunnetko henkilön?
3 pistettä.
Syntyi vuonna 1925 ja soti toisessa maailmansodassa torpedokoneen kk-ampujana, koska värisokeus esti lentämisen. Lee Strasbergin johtamalla opinahjolla oli suuri merkitys uran alkupuolella. Hän joutui 1970-luvulla ”Nixonin poliittisten vihollisten listalle”, jota pitää yhtenä suurimpana saavutuksenaan, vaikka ei ollut poliitikko. Niissä piireissä, joissa henkilömme teki elämäntyönsä kestävä, avioliitto oli harvinaisuus. On todennut toisesta vuonna 1958 solmitusta ja elämänsä loppuun asti kestäneestä avioliitosta: ”Why go out for hamburger, when you have steak at home.”
2 pistettä.
Voitti 1979 Le Mansin 24 tunnin ajossa toisen sijan ja vuonna 1995 saavutti Daytonan samaisessa ajossa sarjavoiton kilpailujen historian vanhimpana kuljettajana – 70-vuotiaana. Huomattava filantrooppi: lahjoitti elämänsä aikana hyväntekeväisyyteen 250 miljoonaa dollaria. Tuotto tuli omaa nimeä kantavista elintarvikkeista ja hän vitsailikin usein, että salaattikastikkeet ovat tuottaneet paremmin kuin elokuvat.
1 piste.
Sai vuonna 1986 Oscarin Suurista seteleistä roolinimellä Eddie ”Fast” Felson.

b) Tunnetko kulttielokuvan vuodelta 1947?
Tapahtumapaikka on Bedford Falls jouluiltana: George Bailey-niminen rehellinen pankkiiri kadottaa rahat, jotka on tarkoitettu vähävaraisten asuntoihin. Upporikas liikemies Potter, joka on yhtä rehellinen kuin nykyiset subprime-luotottajat ja energiayhtiö Enron yhteensä, on varastanut ne tarkoituksenaan toimittaa Bailey linnaan. James Stewartin esittämä George suuntaa sillalle ja aikoo hypätä alas. Paikalle saapuu Glarence Goodbody, hieman törppö enkeli, joka ei ole vielä ansainnut siipiään. Goodbody näyttää Baileylle millainen kaupunki olisi ilman häntä – idyllitön Potterville. George palaa takaisin kotiinsa, jossa häntä odottaa yllätys: taloon alkaa virrata ihmisiä, jotka pelastavat hänet ahdingosta. Lopuksi lauletaan Auld Lang Syne ja kaikki on niin idyllistä. Amerikkalainen unelma on pelastettu ja enkelikin saa siipensä.

c) Missä ”jouluisessa” leffassa sanotaan vittu 147 kertaa, paska 37 ja muitakin BB-talosta tuttuja rumia sanoja? Elokuvan Joulupukki tappelee, kusee alleen ja bylsii lihaista naista tavaratalon sovituskopissa persiäiseen ja tokaisee: ”Et kyllä pysty viikkoon paskomaan kunnolla.” Päähenkilö pysyy kestojurrissa ja on melkein yhtä pihalla tarkoituksestaan ja roolistaan kuin Alaskan ex-kuvernööri. Hänellä on apulaisenaan pygmi, jonka kanssa he rosvoavat tavarataloja; ystävänään pullea koulukiusattu poika, jota hän pitää mongoloidina ja joka luulee häntä oikeaksi Joulupukiksi. Lopulta poika potkaisee kiusaajiaan kulkusiin, renttupukki saa luodin nahkaansa, mutta löytää muorin; tässä tapauksessa hutsuilevan tarjoilijan. Angsti vaihtuu joulumieleen. Pukkia näyttelee Angelina Jolien ex-siippa.

104.
Suomessa ei ole enää omaisuusveroa eikä tilastoja asiasta julkaista, mutta kukapa on rikkain suomalainen? Vihjeenä sen verran, että sanan suomalainen voi laittaa lainausmerkkeihin.

105.
Mikä valtio: taivaalla toinen ennen ensimmäistä?

106.
Tunnetko kaupungin: nurinkurinen Afrikan valtio amerikkalaisen hukin sisällä?

107.
Guru Nanak (1469-1539) oli intialainen mystikko. Mikä oli hänen suurin saavutuksensa?

108.
Sebastian Knightin todellinen elämä, Pnin ja Nikolai Gogol ovat eräästä kohuteoksesta tunnetun venäläisen emigrantin kirjoja. Kenen?

109.
Millä nimellä tunnetaan paremmin Mestari ja Margareta-teos; kuka on kirjoittanut sen?

110.
Jotta ei vakavoiduta liikaa, mikä teos alkaa seuraavasti: ”Kaikki sai alkunsa siitä kun näin Toyota Corollan jättävän mustaa jälkeä R-kioskin eteen”?

111.
a) Kansakuntamme kohtalonvaiheita kuvaavassa trilogiassa eräs kirkkoherra ilmestyy pellolle luomaan lantaa Akseli Koskela-nimisen torpparinsa nähden: ”Kyllähän sinä äijä vielä hiistakan paskan syöt niitten liepettes kanssa”, mumisee kyseinen Koskela kirkkoherra Salpakarille. Mahdatko tietää mikä hiistakka on?
b) Ballistiikka on lentävien kappaleiden liikeratoja tutkiva dynamiikan sovellettu tiede ja eräässä kansamme sotaisia vaiheita kuvaavassa Sotaromaanissa Tikkakosken mannekiiniksikin tunnustautunut Antti Rokka antaa alaa koskevan lausunnon tarkastellessaan juoksuhaudassa pötköttävää nuorta neuvostolaista; mikäpä on tämän lausunnon sisältö?
c) Samaisessa Sotaromaanissa esiintyy Salo-niminen jägmäri, joka on sotkenut päänsä kaikenlaisella sotaisella kouhotuksella: ”Jo on pojat pyssyjä nuo. Ne kun alkavat huokumahan, niin eiköhän naapuria viedä tukka suorana”, hän toteaa nähdessään kolmituumaisia tykkejä, joita ajetaan rintamalle neuvostolaisten turmaksi. Hänen kollegansa dogmipunikki Lahtinen ei pahemmin piittaa sotaisesta urosuhittelusta ja antaa Salolle rajut kritiikit, jotka sopivat jouluaattoon liittyvään kulinaariseen askareeseen; mahdatko muistaa repliikin?

112.
Millä nimellä tunnetaan nykyisin kuumepuu?

113.
Minkä takia ns. kiinapuu oli aikoinaan hyvin arvokasta?

114.
Minkä alan miehiä (urheilulaji, tehtävä kentällä) olivat Bob Probert, Dave Brown, Joey Kocur ja Shane Churla?

115.
Mikä yhdistää seuraavia ”herroja”: Dave ”The Hammer” Schultz, Bob ”Mad Dog” Kelly, Bill Barber ja Bob Clarke?

116.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Mimas, Enceladus, Tethys, Dione, Rhea - yhteinen tekijä.
b) Ruijan suomalaiset.
c) ”Herra, armahda meitä!” alkukielellä.
d) Kemiallinen reaktio C6H12O6 = 2C2 H5 OH + 2CO2.

117.
Lapissa on Jaurujärvi niminen lätäkkö. Toisen maailmansodan aikaisessa saksalaisessa kartassa sama rapakko on nimetty vielä hölmömmin Jaurujärvioserosee; mikä mättää?

118.
Mistä päin maailmaa löydät Ruukkujen tasangon?

119.
”Kerran ne olivat olleet elävää nahkaa, joka peitti kotimaan tai merentakaisen muukalaismaan laitumilla liikkuvaa eläintä, joka kasvoi takkuista tahi kiiltävää karvaa ja tunsi kärpästen kirpeät pistot. Mutta sitten oli tullut teurastaja tappaen ja nylkien, oli tullut parkitus ja suutarin veitsen viillot ja kenkätehtaan koneitten jyrinä. Nahkasta oli tullut saappaita ja ne olivat arvossapidettyä tavaraa sotaakäyvässä maassa.” Mistä klassikkoromaanistamme lainaus on?

120.
.45-70, .30-06, .223. Mitä yhteistä?

121.
Mitä yhteistä: Clifford Irving, Beatrice Sparks, Benjamine Wilkomirski ja Konrad Kujau?

122.
Mainitse kirjallisuushahmo, joka on aukkopahvi eli suvultaan "sopii kaikille".

123.
Tyynenmeren lohia, jotka kutevat Alaskan, Kanadan ja Siperian joissa, on neljä lajia – nimeä ne.

124.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Yhteinen nimittäjä herroille Wordsworth, Coleridge ja Southey.
b) Kuuluisa kotimainen näyttelijäsuku, äiti Emmi sekä pojat Jussi ja Sakari.
c) Kylä Kivennavalla, jossa vouti Juho Maununpoika 560-miehisen sotilas- ja talonpoikaisjoukon kanssa löi kymmenen kertaa suuremman venäläisarmeijan vuonna 1555.
d) Kaupunki itäisessä Saksassa, tunnettu lasi- ja optiikkateollisuudesta.

125.
Minkä nimisiä ovat seuraavat merivirrat?
a) Golfvirrasta etelään kiepsahtava virta, joka tuo kylmää vettä Pohjois-Afrikan länsirannikolle. Aiheuttaa osaltaan Saharan kuivan ilmaston.
b) Eteläisen Afrikan länsirannikkoa pohjoiseen virtaava kylmä merivirta, joka kuivattaa Kalaharin ja Namibian aavikkoja.
c) Japania lämmittävä merivirta.

126.
Elokuvassa John Travolta on koronkiskuri Chili Palmer, joka pyrkii mukaan elokuvabisnekseen. Elokuvan nimi ja kenen kirjaan se perustuu?

127.
Minkä Coenin veljesten elokuvan pääosissa ovat tiine nainen ja pari ruotsalaisperäistä gangsteria?

128.
Mikael bast. Karvajalka. Mitä bast. tarkoittaa?

129.
Millä nimellä tunnemme paremmin Richard Bachmannin?

130.
Eläinmaantieteessä tunnetaan ns. Bergmannin sääntö, mitä se kertoo?

131.
Kuka on ohjannut seuraavat klassikkoelokuvat?
a) Vihan hedelmät, Vihreä oli laaksoni, Vaitelias mies.
b) Virta, Suuri illuusio, Ihmispeto.
c) Viettelyksen vaunu, Eedenistä itään, Nukkevaimo.
d) Tiikerikissa, Maa järisee, Kuolema Venetsiassa.
e) Vetelehtijät, Tie, Huijarit.
f) Nazarin, Viridiana, Päiväperho, Linnunrata.
g) Mansikkapaikka, Seitsemäs sinetti, Neidonlähde.

132.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Tunnettu skotlantilainen aatelissuku, toimineet sekä Ruotsi-Suomen että Venäjän armeijoissa.
b) Makuusali, varsinkin luostareissa (lat.).
c) Edesmennyt ranskalainen muotisuunnittelija, ns. New Lookin isä.
d) Alun perin Bysantin keisarin puhuttelunimi (= isäntä, herra). Rajattomalla vallalla varustettu yksinvaltias, jonka nimi on myöhemmin pelkistynyt tarkoittamaan mielivaltaista ja sortavaa hallintoa.

133.
Millä nimellä Touko Laaksonen tunnetaan paremmin?

134.
Virolaiset hankkivat taannoin Suomesta tarkka-ampujan kiväärejä Sako TRG-42 ja vieläpä ainoassa ”kotimaisessa” kaliiberissa, eli mikä kaliiberi?

135.
Samalla kertaa virolaiset hankkivat myös järeämpiä kiväärejä Ranskasta kaliiberilla .50 BMG; mistä mahtavat tulla lyhenteen kirjaimet, jotka kuvaavat patruunan alkuperäistä käyttötarkoitusta?

136.
Kenen miete: ”Taito on pitkä, elämä lyhyt, tilaisuus ohimenevä, kokeilu vaarallinen, arviointi vaikea”?

137.
Radiohiljaisuuden keskelle singahti koodisana ”Dortmund” kello 2.30 aamuyöstä vuonna 1941, mitäpä tapahtui?

138.
”Enimmät elämän vaikeudet johtuvat siitä, että pelkäämme liiaksi nykyhetkeä ja liian vähän tulevaisuutta” – kukapa tuumaili näin?

139.
Missä USA:n osavaltioissa sijaitsevat seuraavat länkkäreistä tutut paikat?
a) Tombstone.
b) Deadwood.
c) Dodge City.
d) Cheyenne.
e) Santa Fe.

140.
Mikä yhdistää seuraavia; Pine Ridge, Rosebud, Standing Rock ja Cheyenne River?

141.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Tartar-pihvin suomalaisempi nimitys.
b) Kansanomainen kutomatyö, pohjakudos pellavaa tai puuvillaa ja kuviokuteet villalankaa. Suomen läntisille kulttuurialueille ominainen kudos.
c) Täysikasvuinen nautaeläin, myös naudanliha.
d) Marokon pääkaupunki.
e) Ranskalainen kirjailija, munkki, humanisti, lääkäri (n. 1494-1553). 5-osainen koominen teossarja Pantagruel-jättiläisestä ja hänen isännästään Gargantuasta.
f) Kulman yksikkö.
g) Rooman toinen alppiprovinssi, käsitti mm. Tirolin ja Etelä-Baijerin.
h) Kaakkois-aasialainen loiskasvisuku, jonka lajeilla vain kukka tulee isäntäkasvista esiin. Sumatralaisen lajin lihanpunainen ja raadonhajuinen kukka on maailman suurin.
i) Jumalten tuho, maailmanloppu.
j) Koko maapallolle levinnyt sammalsuku (Sphagnum), kuuluu lehtisammaliin.
k) Siestarjoen toinen, nykyisin vanhentunut nimi.
l) Pohjois-Carolinan pääkaupunki, saanut nimensä alueelle siirtokunnan perustaneelta löytöretkeilijältä.
m) Islamin paastokuukausi.
n) Saksalainen historioitsija, nykyaikaisen historiantutkimuksen perustaja, professori Berliinissä 1825-72. Vain luotettava lähdeaineisto kertoo miten asia todella on ollut.

142.
Saksalaisessa sotakirjallisuudessa esiintyy seuraavia termejä, mitä mahtavat tarkoittaa?
a) MP.
b) PAK.
c) SMG.
d) HDV.
e) OKW.
f) OKH.

143.
Ketä/mitä vaivaavat Panamatauti ja mustalaikkusienitauti?

144.
” Totisesti, herrani, myös minä olen kyllästynyt näkemään ryyppäämistäsi ja porsasteluasi, niin että viini on menettänyt makunsa suussani, mitä en olisi ikinä uskonut, enkä välitä enää edes imeä olutta pillillä ruukusta. Mikä on kuollut, se on kuollut eikä palaa, niin että mielestäni meidän on paras lähteä täältä, niin kauan kun voimme. Kultasi ja hopeasi ja kaiken, minkä matkoillasi olet voittanut, olet näet viskellyt ulos ikkunasta katuojiin enkä usko sinun voivan tutisevilla käsilläsi enää edes parantaa ketään, kun tuskin pystyt pitelemään viiniruukkua. ” Kenen kirjallisuushahmon vuodatusta?

145.
Kuka kirjoittaa ns. aakkosdekkareita?

146.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Saksalainen rypälelaji, josta valmistetaan korkealaatuisia valkoviinejä. Viljely sittemmin levinnyt ympäri maailman, mm. Kaliforniaan ja Chileen.
b) Germaanisten kansojen vanhin tunnettu kirjainkirjoitus. Vanhempaa 24-merkkistä käyttivät kaikki germaaniset kansat n. 200-800 jaa. Nuorempaa 16-merkkistä lähinnä skandinaavit 800-luvulta lähtien.
c) D-vitamiinin puutteesta aiheutuva kalkki- ja fosforiaineenvaihdunnan häiriö kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana.
d) Entinen kunta, liitettiin Kuopioon v. 1973.
e) Kemira Oy:n entinen nimi / H2SO4.
f) Ranskalainen runoilija, modernin runouden uranuurtajia, vaikutti mm. symbolismiin, ekspressionismiin ja surrealismiin. Loi runonsa nuorukaisena 1871-75, eli myöhemmin asekauppiaana ja seikkailijana Afrikassa. Halusi olla näkijä, pyrki uusiin sisäisiin kokemuksiin mm. huumausaineiden avulla.
g) Alankomaiden valtion omistama taidemuseo Amsterdamissa. Maailman paras kokoelma alankomaalaisten mestarien töitä, lisäksi vanhempaa italialaista, flaamilaista ja espanjalaista maalaustaidetta.
h) 1200 kilometriä pitkä saaristo, joka siirtyi vuonna 1879 Kiinalta Japanille. Pääkaupunki Naha Okinawan saarella.
i) Yhdysvaltalainen tummaihoinen bassolaulaja, alkuaan juristi. Esiintynyt myös näytelmissä ja elokuvissa. Tunnettu mm. syvällisistä negro spiritual-tulkinnoistaan.

147.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Ratsutila Sääksmäellä, mainittu ensimmäisen kerran 1340. Presidentti P. E. Svinhufvudin syntymäpaikka. Läheisellä harjulla samannimisen muinaislinnan jäännöksiä.
b) Harvinainen lintu, harvinaisuus, yksittäinen, harvoin nähty.
c) Etiopian korkein vuori.
d) Venäjän ortodoksisen kirkon ”lahkolaiset”, mm. vanhauskoiset eli starovertsit.
e) Yhteisnimitys lauriini-, palmitiini-, steariini- ja linoleenihapoille.
f) Pieni lihatäytteinen makaronityyny.
g) Espanjassa, Portugalissa ja Alankomaissa pitkään (n. 1300-1900) käytössä ollut kulta-, hopea- tai kupariraha.
h) Puhuja, puhetaidon kehittäjä/opettaja.
i) Suuri venekilpailu (soutu, melonta, purjehdus).
j) Saksalaisten ruhtinaiden keskenään ja Ranskan kanssa tekemä liitto 1806-13, jonka ”suojelijana” toimi Napoleon.
k) Purjepinnan vähentäminen käärimällä osa purjeista kokoon.
l) Kohokuva.
m) Yhdysvaltalainen asevalmistaja, aiemmin perheyritys, joka teki myös ompelu- ja kirjoituskoneita. Perustajan poika Philon keksi 1870 takaaladattavan kiväärin.
n) Stuartien paluu Englantiin 1660 ja Bourbonien paluut Ranskaan 1814 ja 1815.
o) USA:n pienin ja tiheimmin asuttu osavaltio.

148.
Alan Paton, Andre Brink, Nadine Gordimer ja J.M. Coetzee ovat tunnustusta saaneita kirjailijoita, mikä muu heitä yhdistää?

149.
Kenenkä bestsellereitä ovat Turhuuksien rovio ja Täysi mies?

150.
Kenen kirjoissa seikkailevat seuraavat henkilöt?
a) CIA-agentti Jack Ryan.
b) FBI-mies Terry McCaleb ja LAPD:n etsivä Hieronymus Bosch.
c) Jason Bourne.
d) Salaisen palvelun ex-agentti Jack Reacher.
e) Yksityisetsivät Angela Gennaro ja Patrick McKenzie.
f) Ex-poliisi ja ex-alkoholisti Matthew Scudder.
g) Asianajaja Joseph Antonelli.
h) Lastenpsykologi Alex Delaware.
i) Lääkäri/patologi Sara Linton.
j) Ex-poliisi ja ex-alkoholisti Dave Robicheaux.
k) Supon etsivä Arto Ratamo.
l) Tarkastaja George Smiley.
m) Komisario Aurelio Zen.
n) Hap Collins ja Leonard Pine.
o) Artie Wu ja Quincy Durant.
p) Komisario Morse.
q) Erast Petrovits Fandorin.
r) Poliisitarkastaja Adam Dalgliesh.
s) Navajojen heimopoliisit Joe Leaphorn ja Jim Chee.
t) Tuomari Dee.

151.
Teoksen nimi alkaa ”De optimo rei publicae statu sive de nova insula …” Mikä on nimen viimeinen sana ja kuka on kirjoittaja?

152.
Millä nimellä Aleksanteri (Aleksi) Hihnavaara paremmin tunnettiin?

153.
Muuan jääkäri kirjoitti teokset Ihmismetsästäjiä ja erämiehiä, Vanhat kalajumalat, Miesten meri ja Makreeta merensoutajan vaimo; kuka?

154.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Virginia Katherina McMath, elokuvanäyttelijä, tunnetuin vastanäyttelijä Fred Astaire.
b) Aleksanteri Suuren puoliso.
c) Kaarle Suuren sotasankareita. Elämänkerta kertoo hänen kaatuneen 778 Roncesvallesin (Roncevaux) solassa. Tarina teki hänestä sankarin ja muotoutui myöhemmin 1100-luvulla Ranskan kansalliseepokseksi.
d) Kylä Etelä-Ranskan keskusylängöllä. Nimeään kantavan lampaanmaidosta valmistetun sinihomejuuston valmistuksen keskus.
e) Ruotsalainen tutkimusmatkailija ja kansatieteilijä. Vaikutti Suomen ilmavoimien perustamiseen lahjoittamalla lentokoneen 1918.
f) Italialainen oopperasäveltäjä – Pesaron joutsen. Pääteoksia Sevillan parturi ja Wilhelm Tell.
g) Amerikanjuutalainen kirjailija, älyllinen, lennokas ja satiirinen. Teoksia suomennettu mm. Hyvästi Columbus, Meidän jengi( = satiiri R. Nixonista) , Rinta ja uudempia Amerikkalainen pastoraali sekä Mieheni oli kommunisti.
h) Ravintoloitsija, kokki, paistinkääntäjä (ranskalainen).
i) Minkä maan kuninkaallisia: Björn, Erik Voittoisa, Olavi Sylikuningas, Anund Jakob, Emund Vanha.
j) Brittiläinen filosofi, 1900-luvun huomattavimpia. Julkaisi yli 50 vuoden aikana kirjoituksia miltei kaikilta filosofian aloilta. Suurimpana saavutuksena pidetään jättiläisteosta Principia Mathematica.

155.
a) Kuka asui osoitteessa Baker Street 221 b?
b) Ketkä muodostivat Baker Streetin vapaajoukon – Baker Street Irregulars?
c) Mikä on tämä vapaajoukko nykyisellään?

156.
Brittiläinen kirjailijatar, joka kuoli muutama vuosi takaperin 98-vuotiaana. Kirjoitti 723 rakkausromaania, joita on myyty noin miljardi kappaletta; kuka?

157.
Mikä on Suomen suurin saamelaispaikkakunta?

158.
Muuan Stanley Kubrick-elokuva oli aikoinaan kielletty ainakin Ranskassa ja Sveitsissä. Ranskalaisten painostuksesta sitä ei saanut esittää mm. Berliinin filmifestivaaleilla v. 1959. Mikä elokuva?

159.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Englannin vallanperimyssota 1455-1485.
Päättyi Henrik VII:n Tudorien voitettua Bosworthin taistelun 1485.
b) Särkikalojen heimoon kuuluva ruskeahko suolattoman veden kala. Tunnettu poikkeuksellisesta sitkeähenkisyydestään.
c) Kudonnainen, jonka loimiin on joka kymmenenne kudelangan jälkeen solmittu riveihin nukaksi lyhyitä langanpätkiä. Tunnettuja suunnittelijoita mm. Impi Sotavalta, Eva Brummer, Maija Kansanen, Ritva Puotila ja Kirsti Ilvessalo.
d) Glukoosi suomeksi.
e) Kunta Pohjois-Karjalassa Pyhäselän ja Oriveden rannoilla. Aikaisemmin nimeltään Oravilahti.
f) Ihmisen pisin lihas, alkaa suoliluun kärjestä kulkien vinosti reiden etupuolelta sääriluuhun. Koukistaa reittä ja säärtä.
g) Saaristokunta Varsinais-Suomessa, tunnettu kalastuksesta ja varhaisperunan kasvatuksesta.
h) Kaupunki Mainin varrella Hessenissä, Opelin tehtaat tärkein työllistäjä.
i) Saksalainen kansallissosialisti, SA:n ja SS:n esikuntapäällikkö vuodesta 1931. Hitleriin tyytymättömien kansallissosialistien johtohahmo. Sai surmansa kesäkuun murhissa 1934.
j) Heinäsuku, n. 100 lajia, joista Suomessa seitsemän. Ovat hyvin yleisiä ja muodostavat usein luonnonniityillä vallitsevan kasvillisuuden.

160.
Mitä Henry Ford tuumaili autojen väristä? Eli mikä oli hänen suosikkivärinsä ja miten hän sen perusteli?

161.
Amin Asikainen voitti ja hävisi nyrkkeilyn ammattilaisten Euroopan mestaruuden. Kuka ja milloin oli häntä edeltävä suomalainen ammattilaisten mestari?

162.
Osage-intiaanit olivat 1920-luvulta 1960-luvulle henkeä kohti lasketuilla tuloilla mitattuna maailman rikkaimpia. Tiedätkö miksi?

163.
Füssenin pikkukaupungissa Baijerin eteläosassa on Neuschwansteinin linna. Miksi kyseinen linna on monelle tutun näköinen?

164.
Mikä on ”stau”?

165.
Suomalainen kävi Saksassa autonhakumatkalla ja totesi matkan jälkeen, että Ausfahrt on tienviittojen perusteella Saksan yleisin paikannimi. Mitä se oikeasti tarkoittaa?

166.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Alkujaan persialainen pään ympärille turbaanin tavoin kääritty tai vyötäisille kiinnitetty vaatekappale, nykyisin hartiahuivi, yleensä villaa tai silkkiä.
b) Kalifornian osavaltion pääkaupunki.
c) Ranskalainen kirjailija, kirjoitti tuotantonsa 27 vankeusvuotensa aikana. Kuvasi romaaneissaan täysin estottomasti kaikkea sitä, mitä ihminen voi tehdä toiselle. Uskoi ihmisen varauksettomaan pahuuteen ja egoismiin.
d) Hindulaisen askeetin nimitys.
e) Suomalainen suku, tunnettuja luonnontutkijoita ja etenkin hyönteistieteilijöitä. Carl Reinhold (1779-1860) toimi professorina Turussa ja Helsingissä 1818-1841. Perusti Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan. Poikansa Reinhold Ferdinand keräsi laajat eläintieteelliset kokoelmat maailmanympärimatkallaan 1839-43 sekä Etelä-Amerikasta 1849-51. Pojanpoika John Reinhold teki lukuisia tutkimusmatkoja ympäri maailmaa ja ehti silti olla professorina Helsingissä 1883-1918. Edisti suuresti Suomen hyönteisten tuntemusta ja tutki erityisesti kovakuoriaisia.
f) Yhteinen nimittäjä seuraaville: Mälkiä, Mustola, Soskua, Pälli, Lietjärvi, Rättijärvi, Särkijärvi ja Juustila.
g) Pariisin läntinen esikaupunki, jossa tehtiin 10.9.1919 rauha Ympärysvaltojen ja Itävallan kesken. Tunnettu myös potkupallojoukkueestaan.
h) Ranskan ainoa nykyinen territorio Pohjois-Amerikassa.
i) Portugalilainen valtiomies, aikaisemmin kansantaloustieteen professori. 1928-40 valtiovarainministeri, vuodesta 1932 myös pääministeri, käytännössä diktaattori 1968 asti.

167.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Venäläinen oopperalaulaja, basso. Lauloi 1899-1918 Moskovan Bolšoi-teatterissa, 1921-25 New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Tunnetuimpia osia Boris Godunov, Mefisto, Faust, Don Basilio.
b) Kunta, jonka taajamia ovat Märkäjärvi, Kursu, Saija ja Salmivaara.
c) Pieni, munanmuotoinen, punaisenruskea sipuli, ei viljellä Suomessa. Tunnetaan muualla maailmassa nimellä Askalonin sipuli.
d) Typpihapon suola, nitraatti; ahtaimmassa merkityksessä kaliumnitraatti. Lannoitteiden ja räjähdysaineiden osanen.
e) Kaupunki Uzbekistanissa. Tsingis-kaanin valloittama 1220, Timur Lenkin pääkaupunki vuodesta 1369, liitettiin Venäjään 1868.
f) Kaupunki Irakissa, Tigrisjoen varrella Bagdadista pohjoiseen, shiiojen pyhiinvaelluskohde.
g) Kirjailija, everstiluutnantti, Suomen Kirjailijaliiton pj. 1958-64. Käytti myös nimeä Olavi Uoma. Historiallisiin aiheisiin keskittynyt, asiallinen ja koruton tyyli.
h) Neuvostoliiton marsalkka, alkuaan tsaarin eversti. Yleisesikunnan päällikkö 1929-31, 1937-40, 1941-43. Johti talvisodassa hyökkäystä Karjalan kannaksella helmi-maaliskuussa 1940.
i) Anjovis oikealta nimeltään.

168.
Mistä viljelykasvista rypsi on jalostettu?

169.
Totta vai tarua?
Sähköankerias…
a) Voi kasvattaa uuden pyrstön jos entinen vahingoittuu.
b) Omaa näkökyvyn poikasena, mutta on aikuisena sokea.
c) Hukkuu jos ei pääse pinnalle hengittämään.
d) Voi antaa ihmiselle tappavan sähköiskun.

170.
Näette lehdessä Renaultin mainoksen. Mikäpä Clio on, siis muu kuin Renaultin pikkuauto?

171.
”Seraljin suuri esipiha kasvaa keltaista ruohoa, - sen keskellä on sementillä tuettu jäännös suunnattomasta plataaninrungosta, jonka ympärillä ovat aikoinaan kiehuneet janitsaarien padat ja syntyneet palatsivallankumousten suunnitelmat. Puun paljaassa, kyhmyisessä rungossa on yhä liekkien syömiä, mustia uurteita."
Kuka kirjoitti näin, missä teoksessa ja mistä paikasta?

172.
Mikä tappoi Hunni Attilan?

173.
Pari vuotta sitten (8.8.2006) Outokumpu mainosti lehdessä itseään, olivat kuulemma menestyksellisesti osallistuneet maailman suurimman kuparikaivoksen laajennukseen. Samana päivänä tv:n Talousuutiset kertoivat kyseisen kaivoksen koko henkilöstön menneen lakkoon vastalauseena surkeille palkoille. Missä erityisen kuivassa paikassa sijaitsee tämä brittiläisen BHP Billitonin omistama Escondidan kaivos?

174.
Kun päästiin Etelä-Amerikkaan, niin ketkä tunnettiin nimellä ”Alfred-sedän unitabletit”?

175.
Koomikko Rowan Atkinson on esiintynyt yhdessä James Bond-leffassa; missä?

176.
Yhdysvaltain demokraattisen puolueen rahamiehet ovat tarjoutuneet useaan otteeseen ostamaan erään ehdokkaan ulos presidentinvaalikilvasta; kuka kyseessä?

177.
Laiva nimeltä President Warfield tunnetaan huomattavasti paremmin toisella nimellä; millä? Tämä toinen nimi on tunnettu kirjan ja elokuvan nimenä.

178.
Eritttäin vapaita suomennoksia klassikkokappaleista; mistä?

a) ”Pimeällä autiolla maantiellä tunnen kylmän tuulen hiuksissani ja marihuanan kuuman tuoksun nousevan ilmaan, kaukana edessäni näen välkkyvän valon, pääni alkoi tuntua raskaalta ja katseeni hämärämmältä. Minun täytyi pysähtyä yöhön, siellä hän seisoi ovensuussa, kuulin lähetysaseman kellon ja ajattelin itsekseni: tämän täytyy olla taivas tai helvetti ….

b) ”Eräs nainen on varma kaiken kimaltavan olevan kultaa…

c) ”… äiti tapoin juuri miehen, laitoin aseen hänen päähänsä ja vedin liipaisimesta, nyt hän on kuollut. Äiti, elämä on vasta alkanut, mutta minä olen heittänyt sen hukkaan ….

d) "Me jätimme kevyen fandangon väliin, sen sijaan heitimme kärrynpyöriä lattialla. Tunsin itseni merisairaaksi, mutta yleisö vaati lisää. Huone pyöri ympärillämme ja sisäkatto lensi pois. Kun me pyysimme toista drinkkiä, tarjoilija toi sen sijaan tarjottimen...

e) "Saanen esittäytyä, olen varakas ja hienostunut mies. Olen ollut mukana kuvioissa jo ikuisuuden. Varastin monen sielun ja uskon ja olin paikalla Jeesus Kristuksen tuskan ja epäilyksen hetkenä. Tein varmaksi, että Pilatus pesi kätensä ja sinetöi hänen kohtalonsa. Hauska tutustua, arvaatte kai nimeni?"

179.
1.7.1916 on edelleen verisin brittiarmeijan historiassa, kun noin 20 000 sotilasta kaatui samana päivänä. Mikä taistelu alkoi kyseisenä päivänä?

180.
Seuraavassa elokuvia hyvin lyhyesti tiivistettynä; mainitse elokuvat.
a) UB 40-lomakkeita täyttelevät työttömät miehet tanssahtelevat valtion viraston jonossa Donna Summerin tahtiin.
b) Työttömät muusikot joutuvat gangstereiden takaa-ajamiksi ja päätyvät soittamaan tyttöbändiin.
c) Juoksua harrastava ja historian väitöskirjaa valmisteleva opiskelija joutuu natsilääkärin kiduttamaksi.
d) Korean sodan veteraani hypnotisoidaan salamurhaajaksi.
e) Varsinaisessa elokuvassa päähenkilö ammutaan ja palaa kostamaan piinaajilleen; kuvauksissa elokuvan pääosan esittäjä kuolee tapaturmaisesti: ase, jossa piti olla paukkupatruunoita, olikin ladattu kovilla.

181.
Milloin nykytietämyksen mukaan ensimmäinen ihminen sairastui AIDSiin? Siis ensimmäinen varmistettu tapaus.

182.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Skotlantilainen kirjailija, historiallisen romaanin luoja. Englantilaisen romantiikan ainoa suuri romaanikirjailija muiden keskittyessä runoihin. Suomennettu mm. Waverley, Henkipatto Rob Roy, Mid-Lothianin sydän, Lammermoorin morsian, Kuninkaan jousimies.
b) Yhdysvaltalainen kemisti ja ydinfyysikko. Toimi professorina Kalifornian yliopistossa. Työtoveriensa kanssa valmistanut useita keinotekoisia alkuaineita. Sai 1951 Nobelin kemianpalkinnon. Hänen mukaan on nimetty eräs keinotekoinen alkuaine.
c) Kaupunki Koillis-Ranskassa lähellä Belgian rajaa. Ranskan armeija ja Napoleon III antautuivat siellä saksalaisille 1870; myös auton korimalli.
d) Kieliryhmä: vanhin tunnettu kieli akkadi, myös assyria, babylonia, arabia, etiopia, amhara kuuluvat samaan kieliryhmään.
e) Matematiikassa lohko, tasokuviona käyrän kaaren ja janan; avaruuskuviona käyrän pinnan ja tason rajoittama kuvio.
f) Tuhannen ja yhden yön satujen kertojatar.
g) Kädessä pidettävä kulmanmittauslaite, jota käytetään etenkin merellä paikan ja ajan määrittämiseen. Lukemakehä 1/6 ympyrästä, mistä tulee laitteen nimikin.
h) Juutalaisten ja islamilaisten rituaalinen teurastustapa, jossa selälleen käännetyn eläimen kurkku leikataan pitkällä terävällä veitsellä kolmella peräkkäisellä viillolla niskaan asti.

183.
Tunnetussa laulussa Diana nuori Paul Anka kaipailee vanhemman naisen perään. Kuka oli tämä Diana?

184.
Kuka kirjoitti näin naimahommista: ”En minä tytärtäni semmoiselle miehelle usko, joka ei polta tunnolla piippuansa”, sekä hyvästä sikarista: ”Niin kirpeä nenälemuihin ja niin miesmäisesti karvaan makuinen suuhun, että melkein ei kaipaa omaa piipunvartta kotohyllyltä leukapieleensä”?

185.
Mikä teos? Romaanin kolmas luku on maailmankirjallisuuden toistaiseksi perinpohjaisin analyysi piippujen olemuksesta ja tupakoinnin syvimmästä tarkoituksesta. Kyseisessä luvussa kuvataan seikkaperäisesti romaanihenkilö Härkäniemen piipunvalintaa.

186.
Millä nimellä tunnetaan paremmin Barbara Millicent Roberts?

187.
Mitä ovat ”Jäänsärkijä”, ”Stella Polaris”, ”Campus” ja ”Häränsilmä”?

188.
Minkä kolmen saaren alueella suurin osa New Yorkin kaupungista sijaitsee?

189.
Mistä ovat tunnettuja seuraavat New Yorkin ”saaret”?
a) Coney Island.
b) Ellis Island.
c) Rikers Island.

190.
Missä kaupungissa sijaitsevat Vapaudenpatsas ja Ellis Island?

191.
Suomen kautta aikojen myydyimmät levyt, koti- ja ulkomainen? Siis LP:t, ei singlet tms.

192.
Mikä on trireemi?

193.
Ketkä kolme suomalaista ovat olleet NHL-joukkueidensa kapteeneja kaudella 2006-2007?

194.
Kenen mietteitä/kirjoituksia/mikä teos?
a) ”Tässä seison enkä muuta voi. Jumala minua auttakoon. Aamen."
b) ”Ja syvyyksien syvin kuilu, mi uhkaa ahmaista mut, avautuupi, on sieltä katsoen Helvetti kuin Taivas."
c) ”Inter Babilonian et Jerusalem nulla pax est sed guerra continua…” eli vapaa suomennos: ”Babylonian ja Jerusalemin välillä ei ole rauhaa, vaan jatkuva sota…”
d) ”Leijona tulee luolastaan, aina käärme puree; pimeys häälyy, maa on hiljainen, kun niiden luoja lepää valomaassa."
e) ”Atsteekit sanoivat, että… niin kauan kuin yksikin heistä olisi jäljellä, hän kuolisi taistellen ja että hän ei saisi mitään heidän omaansa, sillä he polttaisivat kaiken tai heittäisivät sen veteen."
f) ”Lähetä parhaat maan, poikasi karkoita, vankejas hoivaamaan.”

195.
Repliikki Gladiator-elokuvasta: “My name is Maximus Decimus Meridius. Commander of the Armies of the North. General of Felix Legions. Loyal servant to the true Emperor, ________________________. Father to a murdered son, husband to a murdered wife…….. and I will have my vengeance, in this life or next.” Kuka on true Emperor?

196.
Mitäpä tekivät herrat Lewis ja Clark 1800-luvun alussa Yhdysvalloissa?

197.
Mikä on Entisen Zairen eteläisin maakunta, maailman tärkeimpiä kaivosalueita, tuottaa kuparia, tinaa, uraania, kultaa, mangaania, rautaa?

198.
(vapaissa yhteiskunnissa) ”epäsuositut ajatukset voidaan vaientaa ja epämukavat tosiasiat pitää salassa ilman mitään virallista kieltoa. Kirjallisen sensuurin salakavala muoto on pitkälti vapaaehtoista. Hyvä koulutus istuttaa ihmisiin yleisen sanattoman yhteisymmärryksen siitä, ettei tiettyjen tosiasioiden mainitseminen yksinkertaisesti ole sopivaa. Ihminen joka kyseenalaistaa vallitsevan oikeaoppisuuden, tulee huomaamaan joutuneensa vaiennetuksi yllättävän tehokkaasti."
Kenenkä ajatuksia ja mistä teoksesta?

199.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Karstavillalangasta kudottu, tavallisesti kaksiniittinen, huopamaiseksi vanutettu kangas (armeijasta tuttu, myös pellon osa).
b) Kanadan provinssi, yli 60% Kanadan vehnäsadosta, karjanhoitoa, kaivostoimintaa. Pääkaupunki Regina.
c) Alkujaan turkkilainen ruoka, jossa miekalla lävistettyjä lihanpaloja paistettiin avotulella, nykyisin vartaassa palasina kypsennetty liha.
d) Alkujaan latinan henkivartija, saattaja, nykyisin seuralainen, kuu (tekokuu).
e) Epänormaalin voimakas sukupuolivietti miehillä.
f) Uudisasukkaita, jotka Stolbovan rauhan ja sittemmin isonvihan jälkeen asettuivat Muolaaseen, Kivennavalle ja Heinjoelle. Toisenlainen kulttuuri kuin aiemmilla asukkailla äyrämöisillä.
g) Suur-Savo, myöhemmin suojeluspyhimyksen mukaan Mikkeli, Savon vanhin pitäjä, kirkko oli nykyisen Mikkelin paikalla, mainittu jo 1329.

200.
Kuka on tämä miesnäyttelijä?
3 pistettä: Suomen kansallisteatterissa 1948-71.
Lukuisia merkkirooleja mm. Shakespearen näytelmissä.
Noin 50 elokuvaroolia, mm. Nukkekauppias ja Kaunis Lilith, Elokuu ja Kujanjuoksu.
2 pistettä: Tuntemattoman sotilaan Hietanen.
1 Piste: Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän voimistelijan täyskaima.

201.
Nimi?
3 pistettä: Preussin sotaministeriön johtaja 1807-10, kenraali. Uudisti Preussin sotalaitoksen ja toteutti yleisen asevelvollisuuden. Blücherin esikuntapäällikkö vuonna 1813, jolloin myös kuoli.
2 pistettä: Saksalainen risteilijä, rakennettiin 1905-07, upotettiin Falklandin meritaistelussa 1914.
1 piste: Saksalainen taisteluristeilijä, rakennettiin 1935-39, upotettiin Nordkapin pohjoispuolella jouluna 1943.

202.
Nimi?
3 pistettä: Saksalainen kirjailija, s. 1759. Valmistui 1780 sotilasvälskäriksi Stuttgartin sotilasakatemiasta, josta pakeni saatuaan kirjoittamiskiellon. Vuodesta 1787 Weimarissa, jossa tutustui Goetheen, Wielandiin ja Herderiin. Jenan yliopiston professori vuodesta 1789.
2 pistettä: Ennen kaikkea näytelmäkirjailija ja runoilija. Aloitti Sturm und Drangin runoilijana näytelmällä Rosvot. Lopullinen läpimurto teoksella Don Carlos, josta Verdi teki myöhemmin oopperan.
1 piste: Myöhempiä teoksia mm. kohtalotrilogia Wallenstein, psykologinen Maria Stuart ja kansallisen vapauden draama Wilhelm Tell. Tunnettu myös Oodi ilolle, joka on tullut tutuksi Beethovenin 9. sinfonian kuorofinaalina.

203.
”X on laiska koira”, totesi Zürichin yliopiston professori Herman Minkowski (1864-1909) eräästä oppilaastaan; kenestä?

204.
Millä nimellä tunnetaan paremmin Flaviusten amfiteatteri?

205.
Kolme (helpotus; eurooppalaista) maata on ollut vähintään kaksi kertaa jalkapallon MM-finaalissa ja hävinneet aina, mitkä maat?

206.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Roomalainen patriisisuku; isä hävisi Hannibalille ja kaatui, poika otti revanssin Zamassa ja pakotti Karthagon rauhaan. Pojanpojan (otto-) poika johti roomalaisia kolmannessa puunilaissodassa, jossa Karthago valloitettiin ja hävitettiin 146 eaa.
b) Voimakkaasta kalaliemestä valmistettu keitto, jossa on juureksia, kalaa ja äyriäisiä. Myös hapankaalilla ja lihalla täytetty piiras tunnetaan samalla nimellä.
c) Pohjanlahden Merenkurkun eteläpuolella oleva osa.
d) Roomalainen valtiomies ja kirjailija. Caligulan aikana senaattiin, Claudius karkotti hänet Korsikaan, sieltä v. 49 Neron kasvattajaksi. Kirjoitti stoalaista filosofiaa soveltavia teoksia ja tragedioita kreikkalaisista taruaiheista, sekä ivakirjoituksia Claudiuksesta tämän kuoleman jälkeen.
e) Kone, jolla erotetaan seoksen ainesosat toisistaan (tarkoitetaan yleensä vain maidon kuorintaan käytettävää linkoa).
f) Vanhin VT:n kreikankielinen käännös. Legendan mukaan 70 juutalaisen oppineen Aleksandriassa tekemä.
g) Palatsi, nimenomaan Turkin sulttaanin entinen asuntopalatsi ja haaremi Istanbulissa.
h) Roomassa 269 eaa. käyttöön otettu hopearaha.

207.
Mikä virkanimi?
3 Pistettä: Arabian jalosukuinen, Muhammedin tyttärestä Fatimasta polveutuvien henkilöiden arvonimi.
2 pistettä: Isossa-Britanniassa hallintoviranomainen, jolla nykyisin vain edustustehtäviä, järjestyksenvalvontaa hoitavat apulaiset.
1 piste: Yhdysvalloissa määräajaksi valittu järjestysviranomainen.

208.
Kuka on kirjoittanut seuraavasti?
a) ”Ne uudet seudut, jotka löysimme ja joita tutkimme…voimme oikeutetusti nimetä Uudeksi Maailmaksi…mantereeksi, joka on tiheämmin asutettu ja jossa on runsaammin eläimiä kuin Euroopassamme tai Aasiassa ja Afrikassa."
b) ”…luonto on sopeuttanut lilliputtien silmät kaikkiin esineisiin, jotka ovat soveliaita heidän katsella."
c) ”Hän joka taistelee hirviöiden kanssa varokoon, jottei muutu itse hirviöksi. Ja jos katsot kauan kuiluun, kuilu katsoo myös sinuun."
d) ”Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate."
e) ”Ei ole mitään voimakkaampaa kuin tämä houkutus kohti kuilua."
f) ”On helppoa laskeutua Helvettiin…mutta kiivetä takaisin, palata yläilmoihin – se on hankalaa…”

209.
Ketkä kolme eurooppalaista ovat olleet ammattilaisten nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestareita ennen Neuvostoliiton hajoamista?

210.
Suomalaisia kirjailijoita/pakinoitsijoita, oikeat nimet?
a) Aapeli.
b) Agapetus.
c) Bisquit.
d) Erkki-Mikael.
e) Jahvetti.
f) Kai de Puu.
g) Nenä.
h) Olli.
i) Origo.
j) Palle.
k) Pii.
l) Savinyrkki.

211.
Mikä vuosi?
a) Maaliskuussa James A. Garfieldista tulee Yhdysvaltain presidentti, nihilistit murhaavat tsaari Aleksanterin.
Heinäkuun 2. päivänä salamurhaaja ampuu Garfieldiä, joka kuolee syyskuun 19. jolloin Chester A. Arthurista tulee presidentti.
b) Jesse James ammutaan St. Josephissa Missourissa. Edison sytyttää ensimmäiset kaupalliset sähkövalot New Yorkin keskusasemalla. Mark Twainin Huckleberry Finn ilmestyy.
c) Ensimmäinen puhelinyhteys New Yorkin ja Chicagon välille. Yhdysvaltain korkein oikeus päättää, että Amerikan intiaani on syntyperältään vierasmaalainen ja valtion holhouksen alainen. Robert Louis Stevensonin Aarresaari julkaistaan.
d) Toukokuun 1. päivänä leviää kautta Yhdysvaltojen yleislakko, jossa vaaditaan 8 tunnin työpäivää. Anarkistien pommi-iskussa Haymarketin aukiolla Chicagossa kuolee 7 ja haavoittuu 60 ihmistä. 28.10. Pystytetään Vapaudenpatsas Bedloen saarelle. 8.12. perustetaan Amerikan Ammattiliittojen Keskusjärjestö. Geronimo antautuu viimeisen kerran.
e) Benjamin Harrisonista tulee presidentti valitsijamiesten äänillä, vaikka Grover Cleveland sai varsinaisissa vaaleissa enemmän ääniä. Presidentti Harrison avaa Oklahoman intiaaniterritorion valkoisten asutukselle.
Eiffelin torni valmistuu Pariisissa. 5000 ihmistä menehtyy Johnstownin tulvassa. Pohjois- ja Etelä-Dakotasta sekä Montanasta ja Washingtonista tulee USA:n osavaltioita.

212.
Englantilainen Izaak Walton on kirjoittanut erään erittäin menestyneen teoksen, josta on otettu satoja painoksia (ainakin yli 300) . Kirjassa kalastaja Piscator ja metsästäjä Venator kehuskelevat harrastustaan. Enimmäkseen äänessä on kalastaja. Mikä on tämä teos?

213.
Kristian Korppi, Leo Arne, M. Ritvala, Nauticus ja kapteeni Leo Rainio, mitä yhteistä?

214.
Mitkä ovat seuraavien maiden kansalliseepokset?
a) Espanja.
b) Ranska.
c) Viro.
d) Saksa.
e) Kreikka.
f) Guatemala (vihje: mayaintiaanit) .

215.
Millä nimellä kutsutaan tätä viisisäkeistä komparunoa? Ensimmäisen säkeen riimisana tavallisesti maantieteellinen nimi, viimeinen säe päättyy yllättävään vitsiin. Tyylinäytteen antaa Palle: ”Eräs uimari läheltä Hauhoa / yli Atlannin aatteli kauhoa. / Teko sisua kysyi. / Mies pinnalla pysyi, / kun pääss’ oli vain – sahajauhoa."

216.
Millä kielellä Danten Jumalainen näytelmä on kirjoitettu?

217.
Mistä asti hepreaa on puhuttu?

218.
Millä nimellä Steven Georgiou tunnetaan paremmin, entäpä mikä on hänen nykyinen nimensä?

219.
Amerikkalaisen muusikon JJ Calen etunimet?

220.
Mikä vuosi?
a) Presidentti Johnson kieltäytyy allekirjoittamasta kansalaisoikeuslakia. Kongressi kumoaa presidentin veton ja hyväksyy lain, joka antaa kansalaisoikeudet kaikille Yhdysvalloissa syntyneille (paitsi intiaaneille). Satoja ihmisiä kuolee Lontoon koleraepidemiassa. Werner von Siemens keksii dynamon. Dostojevskin Rikos ja rangaistus julkaistaan.
b) Ensimmäinen laiva seilaa Suezin kanavan läpi. USA ostaa Alaskan. Englannin parlamentti hylkää esityksen naisten äänioikeudesta. Kanadan dominio perustetaan. Alfred Nobel keksii dynamiitin. Johan Strauss säveltää Tonava kaunoisen. Marx julkaisee Das Kapital-teoksen ensimmäisen osan.
c) Ulysses Grant presidentiksi. Mantereen halki kulkeva rautatie valmistuu. Hallitus dumppaa kultaa markkinoille saadakseen hinnan laskuun, taloudellinen katastrofi ”musta perjantai” piensijoittajille. Wyomingissä hyväksytään laki, joka antaa naisille oikeuden äänestää ja toimia julkisessa virassa.
d) John D. Rockefeller perustaa Standard Oilin saadakseen monopoliaseman öljyteollisuudessa. Vatikaanin kirkolliskokous julistaa paavin erehtymättömyyden opinkappaleeksi. Ranska julistaa sodan Preussille, mutta Napolen III joutuu antautumaan jo reilun kuukauden päästä. Pariisin piiritys alkaa, Englantiin tulee oppivelvollisuus.

221.
Mikä oli toisen maailmansodan kolmanneksi tuotteliain keskitysleiri ja ainoa, jonka päätuote eivät olleet kuolleet juutalaiset?

222.
Teos, kirjoittaja? Teoksessa maailma on jakautunut kolmeksi maailmanvallaksi, Oceaniaksi, Euraasiaksi ja Itä-Aasiaksi, joilla on omat poliittiset ideologiansa: englantilainen sosialismi, uusbolsevismi ja kuoleman kunnioittaminen. Ryhmittymät elävät jatkuvassa sodassa. Oceanian johdossa on Isoveli (esikuvana Stalin), jonka käskystä historiaa kirjoitetaan jatkuvasti uusiksi ja propagandan avulla hallitaan poliittista käyttäytymistä. Teos on Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma-teoksen ohella 1900-luvun tunnetuin dystopia.

223.
Pedro de Punta, Kari Aava, mikä yhdistää?

224.
Satchmo?

225.
Koba?

226.
Lisää aliaksia, eli millä nimellä seuraavat henkilöt tunnetaan paremmin?
a) Knut Pederson.
b) Sofia Scicolone.
c) Inigo Lopez de Recalde.
d) Ras Tafari Makonnen.
e) Sean O’Feeney.
f) Herbert Frahm.
g) Betty Weinstein.
h) Stewart Granger.
i) Joe Yule.
j) Marion Michael Morrison

227.
Suomenna.
a) Tempus nascendi, tempus moriendi.
b) Anus rursum ad armillum.
c) Prima coito est acerrima.
d) Stultorum infinitus est numerus.
e) Pulvis es et in pulverem reverteris.
f) Fortuna in omni re dominatur.
g) Multa agendo nil agens.
h) Rerum omnium magister usus.
i) Vulpem pilum mutare, non mores.

228.
Luettele ne suomalaiset NHL:ssa pelaavat/pelanneet kiekkoilijat, joiden etu- ja sukunimi alkaa samalla kirjaimella.

229.
a) Missä Kanadan kaupungissa on vuonna 1943 perustettu urheilumuseo Hockey Hall of Fame?

b) Kyseiseen museon galleriaan on kerätty vuosien varrella pelaajia, valmentajia, jääkiekkovaikuttajia jne. Sitä on usein kritisoitu liiallisesta kanadalaisuudesta. Vain neljä venäläistä pelaajaa on päässyt museoon. Mainitse nämä neljä pelaajaa.

c) Saammekin näistä venäläisistä pelaajista aasinsillan nykyisen Venäjän KHL-jääkiekkoliigaan; täydennä seuraavien joukkueiden nimet:
Lada –
Lokomotiv –
Traktor –
Spartak –

230.
Aloita samalla sanalla.
a) Bosporinsalmesta luoteeseen pistävä lahti, joka jakaa Istanbulin ja muodostaa luonnollisen sataman Marmaranmereen – turkiksi Halic.
b) Kansainvälisen Yleisurheiluliiton vuosittain järjestämä urheilukilpailujen sarja, johon kuuluu kuusi huipputapahtumaa; Roomassa se oli koitua Salim Sdirin ja Tero Pitkämäen kohtaloksi.
c) Mongolien Venäjälle 1200-luvulla perustama kaanikunta, joka verotti koko Venäjää lukuun ottamatta Novgorodia ja joka kukistui 1400-luvulla Moskovan toimesta.
d) Mooseksen mukaan se merkitsi Israelin luopumista Jumalasta, vertauskuvallisesti rahanhimon epäjumalaa. Sen valmisti Mooseksen veli Aaron, Mossen trampatessa laintaulujen perässä.

231.
Eräässä pienoisromaanissa Kristus-Perkele-niminen mies makaa tyttären ja äidin. Romaanista tehdyllä elokuvalla, jonka tunnettu akateemikkomme ohjasi, on tyttären nimi; kirjan nimi on pyhä, kielletty tai profaani. Kotikunnassaan halveksitun, miltei kuoliaaksi kiusatun ja suuressa köyhyydessä eläneen kirjailijamme ura kesti kuusi vuotta ja yhdeksän teosta; maallinen vaellus vain 29 vuotta, ja tätä aikaa värittivät häväistysjutut. Niistä raukkamaisin Hymy-lehden ”Riiput jo ristillä”-artikkeli, joka romahdutti kirjailijan mielenterveyden. Mikä onkaan ”Villin Pohjolan Sexukseksi” kutsutun kirjailijan ja kirjan nimi – entäpä elokuvaohjaajan ja elokuvan nimi?

232.
Oikein vai väärin?
a) Espanjan parlamentissa tehtiin kesällä 2008 lakiehdotus, jonka mukaan apinat saisivat maassa rajoitetut ihmisoikeudet.
b) Irak ei osallistunut Pekingin olympialaisiin.
c) Nelson Mandela on Yhdysvaltain hallituksen julkaisemalla terroristilistalla.
d) Uimari Michael Phelpsille tehtiin kouluaikana ADHD-diagnoosi.
e) Nisäkkäiden nimistötoimikunta ehdotti elokuussa 2008 maaoravan nimeämistä tikutakuksi.

233.
Minkä valtion kuningas luopui kesällä 2008 joutavasta tilpehööristä, kuten kruunustaan, valtikastaan ja kaiken kukkuraksi potkittiin pois palatsistaan, koska maan perustuslakia säätävä kokous päätti siirtymisestä tasavaltaan? Kaiken tämän lisäksi maan uudeksi pääministeriksi valittiin maolainen tulipalopunikki.

234.
Mitkä ovat viimeisenä itsenäistyneet Afrikan ja Aasian valtiot?

235.
a) Tällä järvellä ei ole laskujokea, joten vesi poistuu siitä haihtumalla. Siinä ei ole mitään elävää, lukuun ottamatta bakteereja ja satunnaisia turisteja. Pinta-alaa 1049 neliökilometriä ja se koostuu kahdesta altaasta. Sillä on hallussaan eräs maapallomme ennätys. Arabiaksi se on Bahret Lut. Mikä järvi on kyseessä?
b) Maanosansa toiseksi suurin, maailman toiseksi vanhin ja maailman toiseksi syvin ja maanosansa syvin järvi; sijoittuu Burundin, Sambian, Tansanian ja Kongon demokraattisen tasavallan alueelle; mainitse järven nimi.

236.
a) Kuka amerikkalainen kirjailija teki itsemurhan 20.2.2005. Hautajaiset olivat varsin erikoinen tapaus: hänen tuhkansa oli kääritty ilotulitteeseen ja ammuttiin itse suunnittelemallaan 50-metrisellä kanuunalla ilmaan. Paikalla oli mm. näyttelijä Johnny Depp, joka on näytellyt kirjailijaa? Kirjailijamme tunnettiin viinan ja huumeiden värittämästä elämästä sekä erään kirjallisuuslajin luojana.
b) Kuka amerikkalainen kirjailija ratkaisi henkilökohtaiset ongelmansa vuonna 1961 haulikon laukauksella?

237.
a) Mikä eläin antoi nimen torpedolle?
b) Mitä sammakkoeläintä tavataan luolissa ja maanalaisissa makeanveden järvissä Sloveniasta Montenegroon? Tunnetaan myös nimillä humanoidikala, valkoinen salamanteri. Tieteelliseltä nimeltään Proteus anguinus, noin 25-30 cm:n kokoinen ja sokea pyrstösammakko.
c) Mitä eläintä pidetään tätä nykyä maailman suurimpana petoeläimenä?

238.
Oikein vai väärin?
a) Perusvärit ovat sininen, keltainen, punainen ja musta.
b) Perusvärejä ei saada aikaan muita värejä sekoittamalla.
c) Kauko-Idässä valkoinen on surun väri.
d) Libyan valtiolippu on vihreä.
e) Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköista elokuvan blondit ovat Marilyn Monroe ja Doris Day.
f) Puna-armeijan perustajana pidetään Georgi Zukovia.

239.
Mikä yhdistää?
a) Puoluekantaan kuulumaton, mutta syntymään liittyvä asia presidenttejä George Washington, John Adams, Thomas Jefferson ja James Madison.
b) Ununquadium, ununheksium, ununtrium ja ununpentium.
c) Kanin, Jamal, Gyda ja Taimyr.

240.
a) Mikä on Kevin Costnerin eli luutnantti John Dunbarin ensimmäisenä oppima sioux-kielen sana elokuvassa Tanssii susien kanssa?
Mainitse se intiaanien kielellä tai suomeksi.
b) Mitkä ovat Charles Foster Kanen viimeiset sanat Citizen Kanessa?

241.
Mainitse Kanadan 13 provinssia ja territoriota; ettei mene liian vaikeaksi niin alkukirjaimet ovat tässä.

                

1. A 2. B K 3. M 4. NEW B 5. N ja L 6. L territoriot 7. Nova S 8. O 9. Prinssi Saari 10. Q 11. S 12. Y territorio 13. N territorio242.
a) Kuka antiikin kreikkalainen määritteli neljä ruumiinnestettä, jotka vaikuttavat ihmisen mielialaan ja joista johdetaan ihmistyypit?
b) Mainitse nämä ruumiinnesteet ja ihmistyypit.

243.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Natiivien kielellä Aotearoa, väestö on erästä eurooppalaista kieltä äidinkielenään puhuvien jälkeläisiä. Erään eurooppalaisen löytöretkeilijän niminen salmi erottaa valtion pääsaaret toisistaan.
b) Maailmassa on 6000 puhuttua kieltä, niistä noin tuhatta puhutaan saarella, joka on alkuperäiskielellä Irian – maailman toiseksi suurin saari.
c) James Cookin löytämä vuonna 1853, tätä nykyä Ranskan merentakainen territorio Tyynellämerellä – pääkaupunki Nouméa.
d) Osavaltio Australian kaakkoisosassa, jonka pääkaupunki on Sydney.

244.
Kenestä kyse?
3 Pistettä. Kehui viidellä morsiamellaan: yksi Torniosta, yksi Raahesta, yksi Kajaanista, yksi Kuopiosta ja viides Ruotsissa varalla.
Siis varsinainen häntäheikki, kerrotaan sanoneen: ”Epäiltävää on saako sitä ensimmäistä kalaa Torniosta onkeensa.” Hänen aikalaisensa August Ahlqvist-Oksanen vonkasi häneltä morsiamen, josta kommentti: ”Juuttaan Ahlqvist sotki selvän asian.” Vuodet 1835, 1836 ja 1840 hänelle ja meille suomalaisille erityisen merkittäviä vuosia.
Siis jonnii sortin kansallinen herättäjä.
2 Pistettä. Räätälin poika, joka valmistui 1823 lääkäriksi Turun akatemiasta ja harjoitti ammattiaan Kajaanin piirilääkärinä – eli vuosina 1802-1884.
Eräs ystävä totesi hänelle kirjeessä: ”No veikkoseni, oletko niin rakastununna suomen kieleen, ettei eneä mikään ihana tyttö sinua miellytteleisi?” Sanat yksikkö, monikko, emi, hede valtimo ja laskimo häneltä peräisin. Siis ansiot ovat aivan muuta kuin lääketieteellisiä.
1 Piste. Syntyi Paikkarin torpassa Sammatissa.

245.
a) Orson Wellesin Citzen Kanea pidetään ainakin äänestysten perusteella maailman parhaimpana elokuvana, mitä albumia vuodelta 1967 pidetään ”musiikin Citizen Kanena” eli on useimmiten äänestetty maailman parhaimmaksi albumiksi?
b) Mikä 70-luvun teiniyhtye: Alan, Melvin, Merril, Marie, Jimmy ja Donny?

246.
Mitä Gregor Samsa huomasi eräänä aamuna herättyään levottomista unista?

247.
Tee seuraavista sanasotkuista melko tunnettuja elokuvia: bedal nurren, raseer, nashe, nasyira?

248.
Oikein vai väärin?
a) Amazonas on Brasilian suurin osavaltio.
b) Tv-sarjassa Ihmemies MacGyver ei ampunut kertaakaan aseella toista ihmistä kohti.
c) Muukalaislegioonalainen voi anoa takaisin oman henkilöllisyytensä vuoden palveluksen jälkeen.
d) Homeros asusti suurimman osan elämästään Lesboksen saarella.

249.
Mikä yhdistää?
a) Dodekanesia, Kykladit, Sporadit.
b) Taepodong, Topol, Nike.
c) ”Savu joka jyrisee”, ”Kahtia halkaistu kannas”.

250.
a) Kenelle teokset Yön armeijat ja Pyövelin laulu toivat kirjallisuuden Pulitzer-palkinnot?
b) Mikä yliopisto jakaa kyseiset palkinnot?
c) Vuonna 1953 Pulizerin palkinto meni romaanille, joka ilmestyi 1952; tekijä palkittiin 1954 myös kirjallisuuden Nobelilla.
Mainitse tekijä ja teos.

251.
Kenen maailmalla melko tunnetun henkilön esimiehenä toimi suomalainen upseeri, Mannerheim-ristin ritari Olavi Alakulppi vuonna 1958?

252.
a) Millä tavoin amerikkalainen lentäjä James Angel on jättänyt nimensä maailman kartastoon?
b) Entäpä Juan Bermudez vuonna 1503?

253.
Suomihan on koko itsenäisyytensä ajan ollut koko perkele sotia hieromaan. Niinpä kysytäänkin
a) Mikä on kaukaisin vihollinen, jonka Suomi on toistaiseksi onnistunut hankkimaan?
b) Kaukaisin paikka missä suomalainen joukko-osasto on käynyt sotimassa?

254.
Tämä taipumushan on toki johtunut siitä, että suomella on ollut presidentteinä sotahulluja ihmisiä.
Kysytäänpä keillä Suomen presidenteillä oli/on jonkinlainen sotilasarvo?

255.
Kaiken maailman sopimuksia ovat ihmiset ahneita tekemään. Mikä yhdistää Tilsitin, Jaltan ja Molotov-Ribbentrobin sopimuksia?

256.
Ketä kuului orkesteriin ja mitkä olivat soittimet, kun komppanian uutta vääpeliä, ylikersantti Sinkkosta, yritettiin piristää ilmeisestä synkkämielisyydestään Sotaromaanissa?

257.
Paikkojen särkemisen ohella pommitusten tehtävänä on tappaa ihmisiä.
Mitkä olivat toisen maailmansodan henkilötahallisuudeltaan järjestyksessä kolme tehokkainta pommitusta?

258.
30-vuotinen sota oli yhtä sählinkiä, jossa erityisesti suomalaiset joukot saivat niin sydämellisen maineen, että kunnon kristityt ihmiset vieläkin Saksan, Itävallan ja Tsekinmaan syrjäseuduilla paskovat varmuudeksi housuihinsa, jos kuulevat pimeän aikaan suomea puhuttavan.
Ketkä siis olivat tämän sodan aikana ruotsalaisjoukkojen komentajat?

259.
Oikein vai väärin?
a) Ranskan muukalaislegioona ei luovuta tietoja värväytyneestä edes Interpolille, mikäli tämä sattuisi niitä kysymään.
b) Masi-sarjakuvahahmo värväytyy armeijaan Vietnamin sodan aikana.
c) Englannin kielen sana salary juontuu Rooman legioonalaiselle maksetusta suolarahasta.
d) Koska ranskalaiset eivät osallistuneet Bushin aloittamaan Irakin sotaan, nimitettiin Yhdysvaltain Kongressin ravintolan ranskalaiset perunat (French Fries) uudelleen, nimi oli Freedom Fries.
e) Velvollisuus ase- ja siviilipalveluksen suorittamiseen Suomessa päättyy sen vuoden lopussa jolloin henkilö täyttää 30 vuotta.
f) Saksan Luftwaffen ilmahyökkäysten kohteet Englannissa vuonna 1942, kuten Exeter, Canterbury ja Bath, oli valittu Baedeker-matkailuoppaista.
g) U235 oli japanilainen sukellusvene, joka upotti USS Indianapoliksen, sen jälkeen kun tämä oli vienyt atomipommin Tinianin saarelle.
h) Kansalaissodassa punaisen Tampereen viimeinen punakaartin päällikkö oli Hugo Salmela.

260.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Ilmoitti lähtiessään jatkosotaan: ”Kun nyd lähden dälle arvoidukselliselle sodaredkelle, dulen sildä dakaisin joko ruumiina dai eversdiluudnanddina.” Tuli takaisin everstiluutnanttina. Komensi jatkosodassa ErP 21:ä eli ns. Mustaa Nuolta, joka koostui kuritushuonevangeista. ”Kun minä huomaan, eddä darvidsen joukkueellisen miehiä, niin soidan vain Kakolaan Durkuun ja komennan: doinen kerros dänne”, hänen kerrotaan sanoneen tappioita valitelleelle upseerille.
b) Kalastajakylä entisen Itä-Saksan rannikolla; toisessa maailmansodassa siellä sijaitsi kostoaseiden tehdas- ja koealue.
c) Neuvostoliittolaisen T-28-panssarivaunun lempinimi suomalaisten rintamamiesten keskuudessa.
d) Pohjois-Korean paikkakunta, jossa solmittiin Korean sodan aselepo kesäkuussa 1953 maiden välille.

261.
Aloita samalla kirjaimella.
a) Natsiministeri, joka kysyi kansanjoukolta 18. helmikuuta 1943 Berliinin Urheilupalatsissa: ”Haluatteko totaalista sotaa? Haluatteko sen tarvittaessa totaalisempana ja radikaalimpana kuin mitä tänään osaamme kuvitella?"
b) Brittien pommitusoperaation - joka kohdistui Hampuriin, käristäen kuoliaaksi 40000 saksalaista - raamatullinen nimi heinä-elokuussa 1943.
c) Saksassa kiertänyt sanonta toisen maailmansodan aikana: ”Olkoon nimeni Maier, jos Saksan ylle pääsee yksikin viholliskone.” Ja Maier oli?
d) Vuonna 1942 hän oli Saksan nuorin kenraali, toimi 1941-1945 Luftwaffen hävittäjälennoston komentajana. Tilillään yli sata pudotusta.

262.
“Tämä on sota (Irakissa) , joka hyödyttää suuryrityksiä miljardeilla dollareilla”, totesi Osama bin Laden vuoden 2004 haastattelussaan. Samassa hän nimesi erään amerikkalaisen firman, joka on huomattavasti rikastunut Irakin sodan bisneksillä ja joka toimii Yhdysvaltain armeijan logistiikkapalveluissa, öljykentillä jne. Ja kas kummaa sillä on läheiset suhteet Valkoiseen taloon, esimerkiksi varapresidentti Dick Cheney on ollut yrityksen toimitusjohtaja. Mainitse yrityksen nimi.

263.
Melko tuore amerikkalainen romaani Marssi kertoo William Tecumseh Shermanin joukkojen rosvo-, raiskaus- ja tapporetkestä Georgian, Etelä-Carolinan ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa Yhdysvaltain sisällissodan aikana. Tällä reissulla Sherman miehineen poltti Atlantan ja Savannahin ja itse asiassa he ratkaisivat totaalisella sodankäynnillään – siis sillä, että sota ulotetaan koskemaan siviiliväestöä – sisällissodan voiton Pohjoisvaltioille.
Kuka melko tunnettu amerikkalainen kirjailija on kirjoittanut teoksen?

264.
Missä maassa ja millä alueella riehuvat tälläkin hetkellä puolisotilaalliset janjaweed-joukot?

265.
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan pääkaupunkimme ilmapuolustuksessa havaittiin vuosi sitten aukko; eli minkälainen?

266.
Missä kaupungissamme aloitti toimintansa uusi Maavoimien Esikunta, toiminta alkoi 1.1.2008?

267.
Samoin vuoden 2008 alusta aloittivat toimintansa maamme seitsemän uutta sotilaslääniä.
Missä kaupungeissa toimivat niiden esikunnat?

268.
a) Missä elokuvassa Mannerheimimme saa melaa perseeseen, niin että rotke käy?
b) Keiden kirjoittamaan kuunnelmaan kyseinen nukkeanimaatio perustuu?
c) Sopiva aasinsilta seuraavaan kysymykseen. Tämä Marskista kertova teos ilmestyi vuonna 1998, eikä herättänyt samanlaista älämölöä kuin edellinen nukkeanimaatio; kuvaava katkelma Marsalkka-parasta: ”Minä tiesin, että niin kauan kuin komissio ja Zdanov on tyytyväisiä, niin kauan homma ei ryssi, niin kauan kuin joku venäjäntaitoinen jaksaa kuunnella niiden jurrisia puheita, hommata niille viinaa ja naisia, kulkee myönteisiä viestejä Moskovaan. Ne piti minua tietyssä arvossa, vanhana ryssän upseerina, kertaakaan minua ei lyöty tai potkittu, kerran joku aliluutnantti pani vessassa ottamaan suihin.”
Mainitse tekijä ja teos.

269.
a) Millä tavoin Commando, William of Orange, Ruhr Express ja Winkie liittyvät Ison-Britannian ”ilmasotahistoriaan”?

270.
Hylky löytyi 2003 erään ranskalaisen kaupungin edustalta, kone oli Lockheed P-38 ja sen lentäjä oli kadonnut sotalennolla 31.7.1944. Luftwaffen veteraani Horst Ripper, koneen alas ampunut lentäjä totesi: ”En nähnyt lentäjää, ja minun olisi ollut mahdotonta tietää olisiko se hän. Toivon edelleen, ettei se olisi ollut hän. Nuorena koulussa me luimme hänen kirjojaan. Me rakastimme niitä. Jos olisin tiennyt, en olisi avannut tulta.”
Kuka olikaan koneen maailmankuulu lentäjä?

271.
Neuvostoliiton strateginen ohjussukellusvene projekti 941 eli Akula venättäksi eli Hai suomeksi; mikä on veneen Nato-koodi?

272.
Saksalainen Kapitän zur See Hans Langsdorf on haudattu Buenos Airesin La Charitan hautausmaalle, siis kauaksi Saksasta.
Mikä toisen maailmansodan operaatio toi hänet sinne?

273.
Italian laivastolla on tällä hetkellä käytössään yksi lentotukialus; minkä niminen? Nimetty vuosina 1807-1882 eläneen italialaisen sotasankarin mukaan.

274.
a) Kenraali Aaro Pajari törmäsi kerran jermuun, joka tapojensa mukaan jätti tervehtimättä. Pajari kysyi: ”Mikä sotamieheltä jäi tekemättä?” Mitä sotamies vastasi?
b) Täällä Pohjantähden alla-trilogian kolmannessa osassa käydään seuraavaa sanailua sotamiehen ja everstiksi kohonneen pappilan Ilmarin välillä.
- Mikäs teidän nimenne olikaan?
- Rautala.
- Adjutanttikos teidät määräsi lähetiksi?
- Niin.
- Mistäs te olette kotoisin?
Mitä Rautala vastasi?

275.
Missä elokuvassa Richard Burton ja Clint Eastwood esiintyvät saksalaisissa univormuissa?

276.
Erään sotaromaanin päähenkilö on juuri lukiosta päässyt pojankloppi Paul Baümer, mikä teos?

277.
Kenen erityisen ikävän ihmisen ja SS-upseerin haastattelijana toimi Willem Sassen ennen tämän pidätystä 1960?

278.
Kuka keittää sumppia ”varjossa honkien”?

279.
Minkä niminen tietokonejärjestelmä aloittaa sodan ihmiskuntaa vastaan Terminator-elokuvissa?

280.
”Nuolemme peittävät auringon – Saammepahan taistella varjossa / Spartalainen! – Kuningattareni. Palaa kilpi kädessäsi tai maaten sen päällä – Kyllä, kuningattareni.”
Minkä rehellisesti sanottuna täysin sotahullun elokuvan replikointia?

281.
Jalkapallojoukkueeseen kuuluvat mm.: Michael Caine, Pele, Ossie Ardiles, Bobby Moore ja uskokaa tai älkää, maalivahtina on Sylvester Stallone.
Mikä sotaleffa?

282.
Vuoden 1986 parhaan elokuvan ja ohjaajan Oscarit menivät noin kolmellekymmenelle miehelle – nuorille sotilaille; mikä elokuva?

283.
Vuoden 1970 Oscarit ohjauksesta, parhaasta elokuvasta ja miespääosasta annettiin sielunvaellukseen uskovalle sotahullulle; oli muuten presidentti Nixonin mielielokuva – eli mikä?

284.
Vääpeli on komppanian äiti, mutta missä romaanissa vääpeli hoitaa talon katolla riehuvaa hullua melko epä-äitimäisesti: ”Jos et tule sieltä katolta alas kiireen vilkkaa, minä kaadan tämän talon”?

Sivujen ylläpito: Seppo Nevalainen