Itäiset Turhan TietäjätSANO MITÄ TIIJÄT

66.Historiaa.

A) Minkä kolmen eurooppalaisen keisarisuvun hallinnon ensimmäinen maailmansota lopetti?
B) Mainitse Englannin Henrik VIII:n kuusi tunnettua vaimoa.
C) Nimeä kolmannelle ristiretkelle vuonna 1189 trampanneet eurooppalaiset kuninkaat (2) ja keisari.

Vastaukset

67.Tunnista Englannin Valioliigassa kaudella 2007 aloittaneet pelaajat.

A)


B)


C)


D)


E)


F)


Vastaukset

68.Oikein vai väärin?

A) Ruotsalainen Sten Suvio voitti Berliinin olympialaisissa 1936 nyrkkeilyn välisarjan kultaa?
B) Pöytätenniksessä mailaksi tulkitaan ranteesta alaspäin olevat käden osat sekä maila.
C) Jimmy Connors katkaisi Björn Borgin voittoputken Wimbledonissa vuonna 1981.
D) Eddy Merckx voitti Ranskan ympäriajon, Tour de Francen, vuosina 1969-71 ja 1974.
E) Valeri Borzov voitti 100 ja 200 metrin pikamatkat Montrealin olympialaisissa 1976.
F) Kuuban Albero Juantoreno voitti 400 ja 800 metrin juoksujen kultamitalit Montrealin olympialaisissa 1976?

Vastaukset

69.Mitkä ovat islamin viisi peruspilaria?

Vastaukset

70.Mikä rakennus?

3 pistettä. Italialainen SGI-yhtiö ja arkkitehti Luigi Moretti loivat 1960-luvun alussa tämän kuusi rakennusta käsittävän rakennuskompleksin, joka sisältää toimistoja, asuntoja, kauppakeskuksen ja hotellin. Se sijaitsee eräässä kaukaisessa pääkaupungissa erään merkittävän joen varrella. Nimensä se on saanut viimeisestä sulusta, jolla vesi ohjataan joesta vuorovesialtaaseen nousuveden aikana.
2 pistettä. Yhdysvaltain ulkoministeri Gondoleezza Rice asuu siinä, ja on historian ironiaa, että Valkoisen talon Or... siis Oval Officessa trampannut neiti Monica Lewinskykin on kortteerannut rakennuksessa. Se joki on Potomac ja hotellilla on poliittista merkitystä.
1 piste. Presidentti Nixonille kohtalokas paikka.

Vastaukset

71.Kirjallisuutta.

A) Missä maailmankirjallisuuden klassikossa esiintyy kohtalokas nainen Nefernefernefer?
B) Entäpä Lady de Winter?
C) Kuka kirjallisesti merkittävä naisemme: "Ett urhot tilkkasen sais, jos ken tulis taisteluss uuvuksiin, tai haava jos vaivuttais"?

Vastaukset

72.Elokuvaa.

A) Kuka on vanhin ohjaaja, joka on voittanut Oscarin parhaasta ohjauksesta? Oscar myönnettiin tämän vuosituhannen puolella, sen saaja on syntynyt v. 1930.
B) Kenellä näyttelijällä tai näyttelijättärellä on eniten Oscareita, jotka on saatu nimenomaan näyttelijäntyöstä joko pääosassa tai sivuosassa? Kyseisellä henkilöllä on näyttelijä-Oscareita neljä.

Vastaukset

73.Kuvallisia leikkejä; mistä elokuvista on kyse?

A)


B)


C)


D)


E)


F)


G)


H)


I)


J)


K)


L)


M)


Vastaukset

74.Aloita samalla kirjaimella.

I)

A) "Suuri mutavirta"
B) Keisari Claudiuksen puoliso, siveettömyydestään tunnettu.
C) Entinen ortodoksinen luostari Ilomantsissa NL:lle luovutetulla alueella, saman nimisen järven rannalla.
D) Saksalainen kirjailija (1842-1912), ensimmäisen maailmansodan juoksuhautasotilaiden suosikkilukemistoa. Julkaisi mielikuvituksellisia seikkailuromaaneita eksoottisista paikoista, joissa ei itse koskaan käynyt. Vietti värikkään elämän; mm. vankilatuomioita omaisuusrikoksista ja petoksista. Hitlerin mielikirjailija.

II)

A) Luku jota ei voida täsmällisesti esittää murto-tai desimaalilukuna, esim. Pii = 3,14159. tai kahden neliöjuuri = 1,41421. , vaan ainoastaan likiarvona.
B) Ns. Papakoe tai Papanicolaoun-menetelmä suomenkieliseltä nimeltään.
C) Sama-aineinen. Kemialliset yhdisteet, joilla on sama alkuainekoostumus, mutta atomien erilainen järjestys aiheuttaa eroja aineen kemiallisissa ja fysikaalisissa ominaisuuksissa.
D) Nykyinen Bangladesh ennen vuotta 1972.
E) Bysantti.

Vastaukset

75.Mikä yhdistää.

A) Mikä Hollywood-lista yhdistää Charlie Chaplinia, Joseph Loseyta ja Erich von Stroheimia?
B) Mitä yhteistä on biologeilla - elinajoilla ero parisensataa vuotta - Jean Baptiste Lamarck ja Trofim Lysenko?
C) Mikä yhdistää kuvasarjaa?


D) Mikä yhdistää kuvasarjaa?


Vastaukset

76.Merielämää.

A) Mikä meressä elävä eläin? Se kuuluu piikkinahkaisten pääjaksoon. Sen hengityseliminä ovat peräsuoleen liittyvät vesikeuhkot. Sillä on nahkaa muistuttava haarakkeeton ruumis. Suuta ympäröivät lonkerot ja imujalkoja on runsaasti varsinkin vatsapuolella. Nämä otukset voivat puolustautua syöksemällä peräaukosta ulos suuren osan sisäelimiään. Suurimmat lajit ovat yli kaksimetrisiä.
B) Mainitse nykyinen maajoukkuejalkapalloilijamme, joka on sukunimeltään merenelävää. Siis fisu tai fisunkaltainen eläin.

Vastaukset

77.Henkilöitä.

A) Kuka "hän" onkaan?

3 pistettä. Etunimeltään hän on Thymallus thymallus, sukunimi viittaa uneliaaseen Somniosus microsephalukseen. Sukunimi syö raatoja merenpohjasta. Ei kelpaa ihmisravinnoksi, koska kusi on noussut piähän, eli, hän varastoi omaa virtsaa lihaansa.
2 pistettä. Hänen silmissään elää loisia, jotka aiheuttavat sokeutumisen. Hän elelee Atlantin pohjoisosissa ja on abyssaalinen. Etunimeä saat virvelillä.
1 piste. Kansainvälisissä tehtävissä menestynyt ex-poliitikkomme, joka antoi 1990-luvun laman alussa köyhille ohjeen: "Syökää silakkaa." Toimittajille hän on todennut juovansa kahvia - nyt.

B) Tunnetko jalkapallolegendan?

3 pistettä: 35-vuotias peltiseppähitsaajan poika oli aikoinaan maailman kallein pelaaja - siirtosumma 15 miljoonaa puntaa. Pelannut 18 vuotta ammattilaisena: teki 733 ottelussa 341 maalia, joista 206 yhdessä seurassa.
2 pistettä: Pyöritti 1988, 17-vuotiaana Southamptonin paidassa Arsenalin Fish and Chips-kioskille, tehden pääsarjatason nuorimpana pelaajana hattutempun. Liigamestaruus Blackburnin riveissä 1995. Herra x pyssytti 90-luvulla kolmena peräkkäisenä kautena yli 30 maalia/kausi.
1 piste: Brittijalkapallon viimeinen dinosaurus: riittävän vahva, taitava jalalla ja nopea. Pääpelaajana ilmiömäinen. Henkilömme olisi päässyt 90-luvun puolivälissä Manchester Unitedin maidon ja hunajan Mikä-mikä-maahan, mutta hän valitsi synnyinkaupunkinsa joukkueen - siis aito geordie-boy. Legendan peliura päättyi huhtikuussa 2006: "Vamma ei vaadi leikkausta. olen pettynyt mutta en valita. Miten voisinkaan tällaisen uran jälkeen."

C) Kuka? Vuonna 1975 The New York Timesin etusivulla oli muistokirjoitus fiktiiviselle hahmolle - toistaiseksi ensimmäisen ja ainoan kerran lehden historiassa. Henkilö, jolle tämä kunnia suotiin, esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1921, jolloin Lady Malloway - "hänen äitinsä" - luonnehti Lontoossa asunutta gentlemannia: "Tämä merkillinen, keikarimainen pikkumies oli ollut aikoinaan Belgian poliisivoimien suurimpia ylpeyksiä. Hänen salapoliisivainunsa oli ollut ainutlaatuinen, ja hän oli saavuttanut useita suurvoittoja selvittäessään aikansa ongelmallisimpia rikostapauksia.."

Vastaukset

78.Kemiaa.

A) Luettele kuusi tunnettua jalokaasua.
B) Mitkä ovat aineen kuusi olomuotoa?

Vastaukset

79.Sotilaita.

A) Eräässä kansakuntamme kohtalon aikoja kuvailevassa Sotaromaanissa mainitaan yksi isä - poika-pari, joka osallistuu kamppailuun kotimaansa tulevaisuudesta. Toinen heistä yksilöidään nimeä ja ammattia myöten. Keistä siis on kyse? Samaisessa teoksessa seikkailevan konekiväärikomppanian vääpelin tehtäviä hoiti kuvatulla ajanjaksolla kolme henkilöä. Ketkähän olivat nuo tunnetut sotilaat?
B) Kenen garderoopia kuvaillaan seuraavassa: " M/36 kenttälakki oli aivan suorassa, hieman silmille painettuna, niin että lakin päällys oli kohonnut sileäksi kuvuksi pään painamana. Jalassa oli suorat sarkahousut sekä pitkävartiset "maihinnousukengät", joiden varrensuista näkyivät paksut harmaat ja punaisella kirjaillut villasukat."
C) Minkä saman repliikin huutavat kapteeni Kaarna ja vänrikki Kariluoto?

Vastaukset

80.Kuvallisia leikkejä; mistä tv-sarjoista on kyse?

A)


B)


C)


D)


E)


F)


G)


H)


Vastaukset

81.The King is gone but He's not forgotten.

A) 5. heinäkuuta 1954 tulee jäämään ikuisesti musiikin historiaan, nimittäin, tuolloin nuorukainen nimeltään Elvis Aaron Presley marssi Sun-levy-yhtiön studioon ja levytti singlen, jossa valkoinen mies esitti uskottavasti musiikkia, jota nykyisin kutsutaan rock and rolliksi. Mainitse kappaleet.
B) Ketkä säestivät Elvistä kitaralla ja bassolla tällä legendaarisella singlellä?
C) Kuka oli Sun-yhtiön johtaja, joka löysi "valkoisen miehen, jolla oli mustan miehen ääni"?

Vastaukset

82.Maantietoa. Mikä ...

A) on Pohjois-Korean virallinen nimi?
B) Ranskan maakunta tuottaa aitoa samppanjaa?
C) Euroopan valtio julistettiin 1981 sotatilaan?
D) on pinta-alaltaan USA:n suurin osavaltio?
E) salmi erottaa Etelä-Amerikan ja Tulimaan?
F) pääkaupunki on "hyvät ilmat"?

Vastaukset

83.Historiaa.

A) Ketkä olivat Suomen sotasyylliset?
B) Suomen väliaikaisen kansanhallituksen perustamista ei jälkeenpäin ole pidetty kovinkaan isänmaallisena tekona. Oman mojovan lisänsä sekin kuitenkin antaa sotavuosien vaiheista puhuttaessa. Kyseisen porukan nokkamiehen tuntevat ja tietävät kaikki, mutta keitä muita oli ministerin salkkujen haltijoina tuossa suhteellisen lyhytikäisessä hallituskokoonpanossa? Kolmenkin nimen tietäminen kertoo jo melkoisesta asiantuntemuksesta.
C) Kuka johti jatkosodassa Suomen sotahistorian merkittävimpiä taisteluita eli Porlammin mottijupakkaa ja Viipurin valtausta kesällä 1941 ja miksi?

Vastaukset

84.Kirjallisuutta.

A) Mikä kansallisesti merkittävä teoksemme alkaa: "Saksan ja Ruotsin historiassa kaikuu halki vuosisatojen nimi, jonka kuullessaan ruotsalainen nostaa päänsä entistä pystympään ja vapautta rakastava saksalainen paljastaa ihaillen omansa. Se on Leipzig, Breitenfeld ja syyskuun 7. päivä 1631"?
B) Mikä kiistelty ja messevästi myynyt nykyromaanimme alkaa ja tekee nuoresta Kekkosesta varsinaisen änkyrälahtarin: "Muistan sen toukokuun päivän, kun minusta tuli murhamies Haminan valleilla"?

Vastaukset

85.Maantietoa.

A) Mainitse Pohjois-Amerikan viisi järveä, jotka muodostavat maailman suurimman makean veden altaan, Suuret Järvet.
B) Mainitse korkeimmat vuoret manterettain: Afrikka, Aasia, Amerikka ja Australia, Etelämanner ja Eurooppa.
C) Tunnista Union Jackin sisältävät valtioliput.Vastaukset

86.Tunnistatko rakennukset ja paikat?

A)


B)


C)


D)


E)


F)


G)


H)


I)


J)


K)


Vastaukset

87.Elokuvaa.

Tiedätkö missä klassikkoleffassa repliikki esiintyy ja kuka sen sanoo: "Italiassa, Borgioiden 30 vuoden aikana käytiin sotaa, harjoitettiin terroria, tehtiin murhia ja vuodatettiin verta, mutta silti tuo aika tuotti Michelangelon, Leonardo da Vincin ja renessanssin. Sveitsissä heillä on ollut 500 vuotta demokratiaa, rauhaa ja veljellistä rakkautta - ja mitä he ovat saaneet aikaan. Käkikellon"?

Vastaukset

88.Musiikillista kemiaa.

Mistä alkuaineesta lauletaan Nirvanan Nevermind-albumilla?

Vastaukset

89.Musiikkia. Mainitse yhtyeet/artistit ja kappaleet.

A)
"He's five foot two and he's six feet four, he fights with missiles and with spears.
He's all of thirtyone and he's only seventeen, been a soldier for a thousand years.
He's a Catholic, a Hindu, an Atheist, a Jain, a Buddhist and a Baptist and a Jew, and he knows he shouldn't kill,
and he knows he always will kill you for me, my friend, and for you."
B)
"Jojo was a man who thought he was a loner
But he knew it would't last.
Jojo left his home in Tuscon Arizona
for some California grass..."
C)
"... sleep with one eye open
grippin your pillow tight
exit: light
enter: night
take my hand we're of to never never land."

Vastaukset

90.Autoilua.

Mikä automerkki? Sen alullepanijoina olivat 1900-luvun alussa veljekset Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore, Ernesto ja Mario. Veljesten pajasta lähteneet autot saavuttivat hyvää menestystä autourheilussa, kirkkaimpana tapauksena F1-maailmanmestaruus vuonna 1957, kuljettajana viisinkertainen maailmanmestari Juan Manuel Fangio. Merkin logo on kolmepiikkinen atrain eli kolmikärki. Kyseistä merkkiä on nykyisin Suomessa myynnissä kuutta eri mallia, joiden keskihinta on n.160 000 euroa. Mainittakoon lisäksi, että tv-sarjan "Täydelliset naiset" roolihahmo Gabrielle ajeli tämän merkkisellä mustalla autolla sarjan alkupuolella.

Vastaukset

91.Maantietoa.

Mainitse aasialainen joki, jonka nimestä löytyy aasialainen rahayksikkö.

Vastaukset

92.Kosmetiikkaa.

Mihin neljään luokkaan hajuvedet jaetaan sen mukaan, mikä niissä on tuoksuaromien määrän ja etanolin määrän suhde?

Vastaukset

93.Mikä vuosi?

A) Demokraattien puoluekokous joutuu äänestämään suhtautumisestaan orjuuteen. Republikaanien puoluekokous valitsee Abraham Lincolnin presidenttiehdokkaakseen. Lincoln saa vain 40 % äänistä, mutta valitaan presidentiksi. Etelä-Carolina eroaa liittovaltiosta. Spencer-lukkokivääri keksitään.
B) Jefferson Davis valitaan Etelävaltioiden presidentiksi. Etelävaltiolaiset valtaavat Fort Sumterin. Ensimmäinen Bull Runin taistelu, liittovaltion armeija perääntyy Washingtoniin. Kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert kuolee. Gatling-konekivääri patentoidaan.
C) Grant voittaa Etelän joukot Shiloh'n taistelussa. Henry Thoreau kuolee 45 vuoden iässä. Bull Runin toinen taistelu, Antietamin ja Fredricksburgin taistelut. Lincoln julistaa kaikki orjat vapaiksi seuraavan vuoden alusta lähtien. Bismarck pitää "Verta ja rautaa"-puheensa. Victor Hugon "Kurjat" ja Turgenejevin "Isät ja pojat" ilmestyvät.
D) Maksimilianista tulee Meksikon keisari ranskalaisten tuella. Lincolnista uudelleen presidentti. Paavi Pius XI julkaisee "Syllabus Errorum"-luettelon, jossa tuomitaan liberalismi, sosialismi ja rationalismi. Savannah antautuu Shermanille.
E) Lee antautuu Grantille Appomattoxissa, sisällissota päättyy. John Wilkes Booth murhaa Lincolnin, Andrew Johnsonista tulee presidentti. Perustuslain XIII lisäys lakkauttaa orjuuden. Lewis Carollin "Liisa Ihmemaassa" ja Tolstoin "Sota ja rauha" ilmestyvät.

Vastaukset

94.Kenen kirje?

From hell
Mr Lusk

I send you half the Kidne I took from woman prasarved
it for you tother piece I fried and ate it was very nice
I may send you the bloody knif that took it out if you only
wate a whil longer

Signed
Catch me when You can
Mister Lusk

Vastaukset

95.Mainitse elokuvat.

A) Kun amerikkalainen maavoimien upseeri pyytää ilmavoimia pommittamaan omia asemiaan, eli on tilanteessa, jossa vihollinen on murtautunut niihin, niin millä koodilla hän anoo sitä? Koodi tulee mieleen eräästä John Woon rymistelyelokuvasta.
B) Biologiassa se tunnetaan solujenvälisenä kudoksena. Latinaksi tämä sana tarkoittaa rodunjalostuksessa käytettävää naaraseläintä. Tutustut siihen myös matematiikassa ja geologiassa.

Vastaukset

96.Kuvallisia leikkejä; mikä yhtye?

A)


B)


C)


D)


E)


F)


G) Mikä yhtye ja kappale?


H) - S) Tunnista artistit/yhtyeet sekä levyt kuvakäsiteltyjen kansien perusteella?

H)


I)


J)


K)


L)


M)


N)


O)


P)


Q)


R)


S)


Vastaukset

97."Rotuoppia."

Tunnetko henkilön? Mengelekin olisi tästä hämilläään; geneetikon painajainen tai unelma, verenperintöä: 1/4 afroamerikkalainen, 1/4 thai, 1/4 kiinalainen, 1/8 intiaani ja 1/8 hollantilainen. Ja kaiken tämän lisäksi naimisissa ruotsalaisen kanssa.

Vastaukset

98.Eläinoppia.

A) Millainen koira on Pavlovin koira?
B) Mikä on Pugatshevin kobra?

Vastaukset

99.Mitä amerikkalainen Warren Buffet teki kesällä 2006?

A) Vaati 100 miljoonaa dollaria korvauksia nimensä luvattomasta käytöstä Buffet-aterioita tarjoilevilta yrityksiltä.
B) Tilitti isänsä lupaamat sadan miljoonan elatusmaksut nykyiselle kahjolle; entiselle Hugh Hefnerin sonniosuuskunnan puputytölle Anna Nicole Smithille. Isukki oli mennyt hänen kanssaan naimisiin 95-vuotiaana ja kuollut pian häiden jälkeen.
C) Lahjoitti Bill ja Melinda Gatesin säätiölle 31 miljardin dollarin arvosta yhtiönsä osakkeita.

Vastaukset

100.Kohtauksia sotakirjoista ja elokuvista.

A) Mäeltä rynnistää leegio venäläisiä. Kaikki täysijärkiset ovat lähteneet linjasta vitomaan paitsi kaksi samassa montussa olevaa sotamiestä, joista toinen tarttuu tukevammin pystykorvaan ja sanoo: "Niillä on meininki tulla tästä läpi."
B) Päähenkilön äiti murehtii, piippu hampaissa kuinka mahtaa pojalleen sodassa käydä. Miehensä kärähtää, että "ei kai se ryssäkään niin raaka ole, että tappaisi komppanian hartsuherran".
C) Entinen suutari, nykyinen sotamies Sopanen tulee täydennysmiehenä korsuun. Hänelle kerrotaan, että joukkueen kolmas ryhmä oli mennyt väijytykseen. Sopanen kysyy miten ne kuolivat. "Niin että henki lähti", hänelle vastataan.
D) Tapahtuu koulun opettajainhuoneessa kesällä 1944. Ylipäällikkö katsoo murheellisesti päämajoitusmestaria ja kysyy: "Känraali, miksi me aina saamme vastata kaikesta? Kun tuli mennyksi kadettikouluun, herra marsalkka."

Vastaukset

101.Oikein vai väärin?

A) Stalin sanoi kenraali Heinrichsille ja Oinoselle talvisodan päättäneen Moskovan rauhan allekirjoitustilanteessa: "Sellaista maata, jolla on huono armeija, ei kunnioita kukaan, mutta sellaista, jolla on hyvä armeija, kunnioittavat kaikki. Kohotan maljani täällä oleville Suomen armeijan edustajille."
B) "älyperäisten keinojen käyttö on tullut vallitsevaksi maailmanpolitiikassa, sotaa ei tule", totesi Väinö Tanner ennen talvisotaa.
C) Baltian maat olivat neuvostotasavaltoja Suomen talvisodan aikana.
D) "Ei ole olemassa venäläisiä sotavankeja, vain pettureita", mainitaan Stalinin päiväkäskyssä 227 Suomen talvisodan päiviltä.

Vastaukset

102.Aloita muinaisen Egyptin auringonjumalalla ja muodosta yhdeksän sillä alkavaa Suomen kuntaa?

Sivujen ylläpito: Seppo Nevalainen